tiistai 2. heinäkuuta 2013

Tasapuolisuudesta

Kävin Hangon paloaseman työvuoron mukana kesäkuussa ja työvuorossa heräsi ajatus, joka on blogauksen arvoinen.

Kokosimme työvuorossa harjoituksessa käytetyn öljyntorjuntapuomin takaisin konttiin, jotta se on käyttövalmiina uusia harjoituksia ja etenkin varsinaista öljyntorjuntatehtävää varten. Ei siinä mitään: leppoisa kesäpäivä, hieman fyysistä mukavaa tekemistä, menee työpäiväkin nopeammin eteenpäin.

Työvuoron palomiehet valittelivat tehtävää, ja lyhyen keskustelun jälkeen selvisi, että öljyntorjuntaharjoittelu on ylityönä korvattavaa työtä ja sen, mitä toiset saavat ylityökorvauksilla sotkea, toiset joutuvat osana perusduuniaan siivoamaan. Öljyntorjuntaharjoittelu maksetaan ylitöinä, koska silloin ei tule samalla tavalla kikkailuja vuorovahvuuksien kanssa ja nettokustannus on ulkopuolisen rahoituksen ansiosta vähäinen. Hyvä juttu sinänsä.

Öljyntorjunta toimii tässä kuitenkin esimerkkinä siitä, kuinka päällisin puolin työmotivaatiota vahvistava ja tekijöilleen palkitseva tehtävä aiheuttaa epäoikeudenmukaisuuden kokemusta organisaatiossa. Tapaukseen liittyy myös työntekijöiden kokemus siitä, että öt-harjoitukseen ei ole valittu henkilöitä avoimesti.

Tapaus ei ole suinkaan ainoa, joka pelastustoimesta, julkiselta sektorilta tai ylipäätään työelämästä löytyy, vaan ilmentää laajemmin sitä, kuinka asiat ja niiden hyvyys näyttäytyy organisaation eri puolilla. Toinen esimerkki on sinänsä nimelliset kielilisät, joita minulle kerrotun mukaan maksetaan ruotsinkielisille sujuvasta suomen kielen osaamisesta, mutta ei toisinpäin. Johdon on syytä olla näistä tietoinen ja toteuttaa tasapuolisuutta jopa naurettavuuksiin asti.

Eräässä pelastuslaitoksessa kyselytutkimuksella tavoittamani 50 palomiestä ilmoittivat kyselyssä työtyytyväisyyden kannalta heikoiten hoidetuksi osa-alueeksi organisaation tavan tehdä päätöksiä ja henkilövalintoja. Kritiikki tuntuu sitä kovemmin, kun pelastustoimi on teettämässä ensimmäistä kertaa valtakunnallisen työhyvinvointikyselyn ja se hakee ratkaisuja palomiesten ikääntymiselle työurista. Silloin soisi, että työtyytyväisyys ja hyvä henkilöstöpolitiikka ovat hyvin hoidettuja.

4 kommenttia:

  1. Ei kai työtä saa teettää ylityönä, ellei siihen ole erityistä syytä. Eiköhän tuo L&T:n case opeta, että ylityön perusteeton teettäminen on rangaistavaa.

    VastaaPoista
  2. En usko, että ylitöitä olisi missään tapauksessa teetetty perusteettomasti. Pelastustoimihan toimii muutenkin erityisluvan varaisella työajalla operatiivisessa toiminnassa. Ja kesäkaudella, kun öljyntorjuntaharjoituksia on hyvä järjestää vesistöjen ollessa avoimena, työvuorot pyörivät monesti muutenkin minimivahvuuksilla lomien vuoksi. Nämä työaika-asiat edellyttäisivät kyllä omaa blogaustaan, on ne sen verran huomionarvoisia.

    VastaaPoista
  3. Aloitetaan vaikka tällä:

    Työvuoron palomiehet valittelivat tehtävää, ja lyhyen keskustelun jälkeen selvisi, että öljyntorjuntaharjoittelu on ylityönä korvattavaa työtä ja sen, mitä toiset saavat ylityökorvauksilla sotkea, toiset joutuvat osana perusduuniaan siivoamaan. Öljyntorjuntaharjoittelu maksetaan ylitöinä, koska silloin ei tule samalla tavalla kikkailuja vuorovahvuuksien kanssa ja nettokustannus on ulkopuolisen rahoituksen ansiosta vähäinen. Hyvä juttu sinänsä.

    Öljyntorjunta tai sen harjoittelut Länsi-uudenmaan pelastuslaitoksella eivät ole mikään ylityöautomaatti.Harjoitukset tehdään harjoituslistan mukaisesti työvuorosta niin materiaalikäsittely harjoitukset kuin myös ajoharjoittelut.Tämän lisäksi jokaisella venetoimintaan osallistuvalla on "oikeus" 12 ylityötuntiin sekä 12 yksinkertaisella tuntipalkalla tehtäviin ajoharjoitteluihin.Näitä tunteja voidaan esimerkiksi käyttää syksyllä pimeänajon harjoitteluun (helpompi tehdä pimeällä)

    Koska vastaan öljyntorjunnasta Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksella ja jollain tasolla nyt kuitenkin koordinoin näitä öljyntorjuntharjoituksia jotka ovat yllä olevan ulkopuolella niin en oikein ymmärrä Herran kirjoitusta.Kaikilla Hangon paloaseman henkilöille on tasapuolisesti annettu mahdollisuus esimerkiksi osallistua Suomen Ympäristökeskuksen koulutuksiin joista viimeisin oli viime syksyn iso Balex Delta harjoitus Helsingissä.
    Toiseksi,pelottavaa jos luulet öljyntorjunnan olevan pelastuslaitokselle jokin "peliautomaatti" eli kaikki öljyntorjunnan kustannukset korvataan täysmääräisesti öljynsuojarahastosta.Korvaukset perustuvat suunnitelmallisuuteen ja hyväksyttyyn torjuntasuunnitelmaan.Edellisistä johtuen en ymmärrä kirjoitustasi:

    "Öljyntorjunta toimii tässä kuitenkin esimerkkinä siitä, kuinka päällisin puolin työmotivaatiota vahvistava ja tekijöilleen palkitseva tehtävä aiheuttaa epäoikeudenmukaisuuden kokemusta organisaatiossa. Tapaukseen liittyy myös työntekijöiden kokemus siitä, että öt-harjoitukseen ei ole valittu henkilöitä avoimesti."
    Tai
    "Työvuoron palomiehet valittelivat tehtävää, ja lyhyen keskustelun jälkeen selvisi, että öljyntorjuntaharjoittelu on ylityönä korvattavaa työtä ja sen, mitä toiset saavat ylityökorvauksilla sotkea, toiset joutuvat osana perusduuniaan siivoamaan. Öljyntorjuntaharjoittelu maksetaan ylitöinä". Ehkä kannattaisi miettiä tai kysyä asioiden oikeaa laitaa ennen kuin kirjoittaa yleisellä jakelulla asioista?



    Ystävällisin terveisin

    Stig Saarinen
    palomestari
    Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos
    Öljyntorjunnasta vastaava

    VastaaPoista
  4. Hei,

    Kuten edenpänä kirjoitin, tekstin ei ole tarkoitus väittää ylitöitä millään muotoa perusteettomiksi. Ikävää, jos alkuperäisestä blogauksesta jää sellainen kuva. Sen sijaan ne käsitykset, joita minulle on keskusteluissa annettu, niin en ole kyseenalaistanut näitä minulle kerrottuna asioita. Hienoa, että valinnat on tehty avoimesti ja pätevyyttä korostaen (eikä teksti sinänsä ole hyökkäykseksi öljyntorjuntatoimintaa kohtaan tarkoitettukaan), mutta kokemus siitä, että näin ei ole tapahtunut, oli aito. Tekstin pointti onkin korostaa sitä, miten kokemukset hyvinkin hoidetuista asioista voivat organisaatiossa vaihdella.


    Kiitokset tekstin asiasisältöihin liittyvistä täsmennyksistä! On tärkeää, ettei synny väärää käsitystä siitä, että LUP olisi hoitanut asiansa jotenkin huonosti, vaan teksti on tarkoitettu esimerkiksi työtyytyväisyyden ja -hyvinvoinnin sekä sisäisen viestinnän haasteista.

    VastaaPoista